Je Financiele Toekomst Logo

facebooktwitter-logo-2

Nieuwjaarswens 2014

Spaar-potverdomme, ze leren het nooit! Onvoorstelbaar om midden in een financiële crisis te moeten lezen dat een bijstandsmoeder 8 leningen kan afsluiten.

Het verhaal gaat dat een bijstandsmoeder 8 leningen heeft afgesloten om voor elk van haar kinderen een fiets, TV, DVD speler en diverse videospellen aan kerstcadeaus te kunnen kopen. Totale waarde van de lening een dikke € 2000,-. Totaal bedrag dat ze inclusief rente moet terugbetalen is € 3590,-.

 

En uiteraard u raadt het al, dat gaat haar niet lukken, omdat ze alleenstaande moeder is met een uitkering. Je vraagt je dan af, hoe heeft ze die lening kunnen krijgen? De kredietverstrekker heeft daarbij naar haar “oude” situatie anno 2009 gekeken. Toen was ze getrouwd en hadden zij en haar partner een baan. Nu heeft ze een minimaal inkomen met een flinke schuld.

 

Dit is precies waardoor de huidige financiële crisis is ontstaan. Het verstrekken van nina of ninja kredieten. Geld lenen aan mensen zonder te kijken hoe hun financiële situatie is, en dan blijkt achteraf dat ze die leningen heel moeilijk of niet kunnen afbetalen.

 

Dat ouders hun kinderen het beste gunnen en ook graag willen geven is te begrijpen, maar het moet wel haalbaar zijn. Het beste sinterklaas- en/of kerstcadeau dat je je kinderen kunt geven zijn financiële lessen. Deze moeder had realistisch moeten zijn en moeten beseffen dat zij die lening niet kon dragen. Als ze dat zelf niet kon zien, dan had de krediet verstrekker haar daarvoor moeten beschermen.

 

Dit bewijst maar weer eens de belangrijke rol van kredietverstrekkers. Niet alleen maar kijken naar de winst, maar daarbij ook financieel adviseur zijn. Maar ja, neem het ze kwalijk. Als zij in de problemen komen dan is de overheid er wel die ze, via de belasting betaler, komt redden. En anders is er wel een grote middenklasse waar het risico op afgeschoven kan worden.

 

Met een zucht van verontwaardiging, hoop ik in 2014 op beterschap en dat jij je niet zo laat verleiden door kooplust en “kijk eens wat ik allemaal aan leuke spulletjes heb en leuke dingen kan kan doen” status drang.

 

Ik wens je een lichamelijk en financieel kern gezond 2014!

 

JeFT-Nieuwjaars wens 2014